Etapa I
Denumire Etapa: Studiu asupra impactului prezentei modulului pe fatada unei cladiri


Rezumatul etapei;

Scopul proiectului este realizarea unui invelis modular autonom inteligent pentru acoperirea cladirilor, cu contributie majora la economisirea energiei utilizate pentru ventilare si iluminare. Aceasta cortina contribuie la controlarea ambientului interior, purificarea aerului in timpul aerisirii si iluminarea exterioara a fatadei cladirii.
In cadrul activitatii 1.1, simularea fluxului de aer prin dispozitiv dar si prin o cladire a fost realizata utilizand programe speciale de simulare, in concordanta cu limitarile impuse de partenerul P3 care va construi dispozitivul.
Simularile fluxului de aer s-au facut  initial pentru modulul in sine. Ulterior, odata cu primirea a noi informatii privind limitarile mecanice ale sistemului, acestea au fost refacute, luand in considerare sistemul de prindere si sita cu proprietati antibacteriene. Simularile ai fost facute pentru viteze ale curentilor de aer de 1, 2, 5, 10 m/s, pentru 3 pozitii ale clapetei de obturare a aerului. Rezultatele arata ca ventilatia naturala cu ajutorul acestor module poate fi foarte bine controlata folosind un sistem de comanda centralizat ale acestora.
A fost construita o incapere virtuala, care simuleaza o fatada a unei cladiri de birouri avand modulele „VALMGreen” montate pe peretele de sticla. Au fost calculate pentru diferite viteze incidente si un anumit grad de turbulente curentii de aer care se formeaza in interiorul cladirii datorita sistemului de anvelopare. Chiar si in conditii extreme, ventilarea se face corespunzator.
Activitatea 1.2 a presupus identificarea limitarilor tehnice care apar la montarea acestor module pe anvelopa de sticla a unei cladiri si simulari legate de rolul de umbrire al acestora.
Tuburile metalice propuse au fost concepute pentru a fi introduse în alcătuirea anvelopantelor de sticlă de tipul: 1 pereților cortină, 2 fațadelor duble (double skin).
Cu scopul de a păstra rezistența foilor de sticlă ce au dimensiuni mari în cazul fațadelor transparente (din planșeu în planșeu) s-a stabilit că între centrele orificiilor create pentru fixarea tuburilor să fie o distanță de minimum 30 cm.
Pentru eliminarea punții termice piesele metalice ale sistemului de fixare au fost întrerupte de garnituri de plastic.
A fost simulat gradul de umbrire dat de prezenta pe fatada unei cladiri a modulelor. Acest fapt a condus catre determinarea numarului optim de module amplasate pe anvelopa, cat si dimensiunea optima a tuburilor

Obiectivele asumate pentru aceasta etapa au fost realizate integral.

 

Etapa II:

Denumire Etapa: Identificarea celui mai relevant tip de acoperire antibacteriana ce va fi folosita pe grila de filtrare. Evaluarea limitelor fizice ale functionalitatii modulului si impactul acestuia asupra unei cortine. depuse pe grilele de filtrare; Realizarea subansamblelor si construirea modului autonom „VALMGreen”        


Rezumatul etapei;

 

In cadrul acestei etape au fost identificate cel mai relevant tip de acoperire antibacteriana ce va fi folosita pe grila de filtrare. A fost de asemeni facuta evaluarea limitelor fizice ale functionalitatii modulului si impactul acestuia asupra unei cortine; Au fost realizate  subansamblele mecanice si electronice. A fost construit modul autonom „VALMGreen”

In cadrul activitatii 2.1 a fost realizate depuneri composite cu proprietati antibacteriene de tip cupru argint prin metoda arcului termoionic in vid (TVA) cu o grosime de 2 microni pe grilele de filtrate ale modulului. Filmele obtinute au fost analizate compositional folosing micro-fluorescenta de raxe X (m-XRF) si retroimprastierea Rutherford (RBS).

Analiza straturilor antibacteriene pe suprafata filmelor si in aerul filtrate a fost efectuata in cadrul activitatii 2.2. Straturile antibacteriene de pe filtre au impact deosebit in retinerea microorganismelor, gradul de retentie variind in functie de marimea porilor si functie de proportia de Ag/Cu depusa pe filtre.

Au fost efectuate simulari din punct de vedere al eficatitatii a fluxului de aer prin ansamblul unor cladiri dotate cu un sistem de tipul celui propus (activitatea 2.3). S-a constatat ca modulul indeplineste cu success functia de ventilare fiea ea prin convectie sau incrucisata.

Studiu asupra impactului prezentei modulului pe fatada unei cladiri (simulare umbrire, sistem prindere, etc.) si proiectarea modulara a elementului “VALMGreen”. Proiectarea sistemului de prindere pe fatada au fost realizate in cadrul activitatilor 2.4 si 2.5.

Au fost testate componentele electronice din componenta modulului si a fost realizata si asamblata foaia de sticla pentru a fi montata pe fatada unei cladiri existente (activitati 2.6 si 2.8) Astfel se va testa efectul asupra unei cladiri a prezentei fatadei modulari VALMGreen.

In cadrul proiectului diseminarea (activitatea 2.7) s-a facut prin prezentarea rezultatelor in trei articole (1 acceptat, 2 under review), un capitol de carte si participarea la la trei conferinte internationale – o prezentare orala si doua lucrari sub forma de poster, precum si 2 premii obtinute la targ de inventii international (medalia de aur a targului si un premiu special);

Obiectivele asumate pentru aceasta etapa au fost realizate integral.

 

 

Etapa III:

Denumire Etapa: Testarea machetei echipata cu modulul VALMGreen


Rezumatul etapei;

 

In cadrul acestei etape au fost realizate 10 activitati in care au fost implicati tpti partenerii consortiului.

Coordonatorul (INFLPR) a fost implicat in activitatile de depuneri de straturi subtiri. Straturile de Cu-Ag au fost depuse pe o serie de site rare si site dese in vederea testarii eficientei antibacteriene in regim de flux si caracterizarea acestora. In scopul eficientizarii iluminarii nocturne au fost realizate o serie de depuneri compuse din Ag-Au ce au si rol decorativ diurn. Partenerul Universitatea Gh. Asachi din Iasi a fost implicata in activitatea de testare a capabilitatii modulului si de a indeplini functia de imbunatatire a calitatii aerului prin masuratori efectuate asupra aerului din interiorul machetei..

Partenerul ICPEST S.A. in anul 2016 a produs la scala larga modulele autonome VALMGreen. Dupa realizarea productiei in masa, un numar de sapte module au fost montate pe fatada cladirii si au fost puse in functiune, pentru a se testa fiabilitatea modulelor in con-ditii reale de functionare.

Computer Power a finalizat component electronica a modulului si a testat-o din punct de vedere al fiabilitatii si randamentului electric. De asemenea, a fost realizat de catre acest partener programul de comanda centralizata a modulelor care au fost ulterior montate de ca-tre partenerul MVP Activ Construct pe fatada cladirii Raze Cosmice din cadrul INFLPR.

Obiectivele asumate pentru aceasta etapa au fost realizate integral.

 

 

Etapa IV:

Denumire Etapa: Verificarea si demonstrarea functionalitatii sistemului integrat


Rezumatul etapei;

 

In cadrul acestei etape au fost realizate 7 activitati in care au fost implicati patru parteneri din cei 5 ai consortiului.

Coordonatorul (INFLPR) a fost implicat in activitatile de depuneri Depuneri ornamentale pe componenetle optice ale modulului pentru a oferi diferite aspecte exterioare cladirilor anvelopate cu sistemul modular. Analize si studii pe aceste tipuri de film, analiza filmelor cu proprietati optice superioare si optimizarea structurii straturilor suprafetele elementelor modulului, precum si diseminarea rezultatelor analizelor si studiilor efectuate pe parcursul proiectului la conferinte stiintifice internationale.

Partenerul ICPEST S.A. in anul 2017 a produs la scala larga modulele autonome VALMGreen. Astfel, a fost a fost implicat in implementarea tehnologiei de productie pentru produsul modular VALMGreen. Dupa implementarea tehnologiei de productie, productiei in masa, un numar de saptezeci de module au fost produse si montate pe fatada cladirii si au fost puse in functiune, finalizand astfel modelul la scala a unei cladiri dotate cu modulele multifuncionale.

Partenerul Computer Power a verificat indeplinirea functiilor de catre programul de comanda centralizata si a testat autonomia modululelor si a ansamblului modular.

Obiectivele asumate pentru aceasta etapa au fost realizate integral.